skip to Main Content
Scheuermann Kór

Scheuermann kór

Scheuermann betegség

scheuermannA Scheuermann-betegség a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara, mely a növekedés befejeződéséig tart. A Scheuermann-kór, az úgynevezett strukturális háti gerinc görbületének növekedéséhez tartozó kórkép. Serdülőkorban jelentkező megbetegedés, melyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom jellemző. A betegség oka ismeretlen, kezdete általában 12-14 éves korra tehető és 17-18 éves korra zárul le. Oka az érintett csigolyatestek másodlagos csontmagjának károsodása, feltöredezése, ezért a csigolyatestek elülső részének magasságbeli elmaradása következik be, ékcsigolyák jönnek létre.

Kialakulása leginkább genetikai okokra vezethető vissza. A legfontosabbak azok a genetikai okú deformitások, melyek a csigolya zárólemezében lévő kollagén fehérjék anyagcserezavarát okozzák. Számos egyéb tényező, az erős, gyakori mechanikai igénybevétel, az egyoldalú terhelés ronthatja a betegség lefolyását. Egyes betegeknél nem jellemző a fájdalom, más esetekben azonban a lefolyás akut szakaszaiban éjszakai fájdalomról panaszkodnak a betegek.
Idővel túlterheléses panaszok alakulhatnak ki. Fájdalom jelentkezhet az érintett, illetve a mellette levő gerincszakaszokon, valamint a váll körüli tájék izmainak görcsös fájdalma is kialakulhat. Később, felnőttkorban a megváltozott terhelési viszonyok, továbbá az inak, ízületek, szalagok és a gerinc túlterhelése miatt gyakori fájdalmas időszakok válthatják egymást. Ez a típusú fájdalom általában pihenésre enyhül.

A betegség lefolyása lehet tünetmentes, de háti fájdalommal, fáradékonysággal, mozgáskorlátozottsággal, nyomásérzékenységgel is járhat. Általában az érintett gyerekek vékonyak, rossz izomzatúak, a hanyagtartás és a gyengébb izomzat egyéb jeleit is mutatják. A betegség kialakulásában örökletes tényezőknek is szerepe van. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak beszűkülése. Ritkábban alakul ki a háti-ágyéki átmenetnél vagy a felső ágyéki szakaszon.

Mi a Scheuermann-kór?

A Scheuermann-kór a gerincoszlop betegsége, melynek folyamán a csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Többnyire a háti szakasz érintett.

Milyen tünetei lehetnek a Scheuermann-kórnak?

Kezdetben fájdalom nem jellemző, inkább esztétikai problémák miatt fordulnak orvoshoz. Serdülőkorban jellemző a lapockák közötti fájdalom, az érintett gerincszakasz ütögetésre való érzékenysége, de ezek a növekedés befejeztével megszűnnek. Általában a következő tünetek valamelyikének előfordulása jellemzi az elváltozást:
 • hátfájás
 • hanyagtartás
 • lapos hát
 • deformált gerinc
 • fáradékonyság
 • domború hát
 • fokozott vagy csökkent háti és/vagy ágyéki gerincgörbületek
 • háti vagy ágyéki gerincfájdalom
 • a comb hátsó felszínén futó izmok feszessége
 • váll előreesése
 • medence előrebillenése

A diagnózis felállítása

A fizikális vizsgálat során a szakember számára már szembetűnők a gerinc deformitásai. Manuális klinikai teszt igazolhatja a betegség gyanúját: ez az úgynevezett csúszó teszt, amikor a gyermek lehasal a földre, mindkét karját előrenyújtja olyan messzire, hogy a gerinc egy egyenest képezzen. Rögtön láthatóvá válik a domború hát, mely nem tud kiegyenesedni. A diagnózis alátámasztásához fontos az oldalirányú röntgenfelvétel, kétirányú álló helyzetű röntgen felvétel szükséges.  A betegség diagnózisát akkor lehet felállítani, ha a csigolyák csontosodási zavarainak jeleit a háti és ágyéki gerincről készített oldalirányú röntgenképen fel lehet fedezni.

A Scheurmann-kór kezelése

A kezelést ortopéd szakorvos, majd gyógytornász végzi. A domború hát kiegyenesítése addig lehetséges, amíg a növekedés be nem fejeződik. Aktívan célzott izomerősítéssel, mint például a has- és hátizmok megfelelő edzése, passzívan pedig az egyénre szabott fűzővel lehetséges. A fűző célja a csigolyatestek tehermentesítése és a passzív korrekció, mivel bizonyos részeken megtámasztja a törzset, más helyeken teret ad a helyes testtartásnak, légzésnek. A korrekció eléréséhez és fenntartásához elengedhetetlen a gerincet stabilizáló izomzat megerősítése, a rövidült izmok nyújtása.
A kezlés egyik leghatékonyabb módszere a Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia. Az elváltozás gerincferdüléssel (scoliosis) együtt is jelentkezhet, melynek fennállása esetén a scoliosist is kezelni kell.
A rendszeres gyógytornát növekedés befejeződéséig mindenképpen végezni kell, de utána is érdemes gyógytornász által irányított gerinctornát végezni. Cél a lezajlott Scheuermann-betegség felnőttkori következményeinek csökkentése.

Schroth konzultáció

Schroth terápia

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Vizsgálati, Kezelési lehetőségek

Pácienseink véleménye

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
Search
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/testtartasjavitas.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close