skip to Main Content
Nyakfájdalom Ellen

Mit tehetünk az alvás alatt fennálló nyakfájdalom ellen?

Mit tehetünk az alvás alatt fennálló nyakfájdalom ellen?

Szinte mindenki tapasztalt már az élete során valamilyen mértékű nyakfájdalmat. A WHO a hát és a nyakfájdalmat az egyik leggyakoribb izombénulásként vagy csontsérülésként tartja számon, az artritisz és a csonttörés mellett. 

Bármelyik vizsgált pillanatban a felnőttek 10-20 %-a szenved nyaki fájdalomtól. A nyakfájdalom gyakran magától is elmúlik, de az esetek 50%-ban krónikussá válik.

A nyaki fájdalom megnehezítheti a pihentető éjszakai alvást, azonban néhány módosítás az alvási szokásainkban segíthet a nyaki fájdalom kezelésében, valamint annak az elkerülésében, hogy éjszaka órákat töltsünk nem megfelelő testhelyzetben.

Tekintsük át azokat az alvási pozíciókat, melyek a leginkább segítségünkre lehetnek a nyakfájdalom ellen, annak kezelésében. Továbbá, arra is vessünk egy pillantást, hogy mit tehetünk a lefekvést megelőzően azért, hogy minimalizáljuk diszkomfort érzésünket.

A legjobb alvó pozíció nyakfájdalom esetén

Az alvó pozíciónk szoros összefüggésben áll az alvásunk minőségével. Ha diszkomfort érzést tapasztalunk a nyakunkban, akkor a legjobb számunkra, ha a hátunkon vagy az oldalunkon alszunk. Ezek a testhelyzetek kisebb megterhelést jelentenek a gerinc számára, mint például a hason történő alvás.

Talán nehezünkre eshet megváltoztatni az alvó pozíciónkat, mivel a kedvelt testhelyzetünk gyakran az életünk korai szakaszában dől el. Azonban, az új alvó pozíció, ahogy hozzászokunk, idővel egyre kényelmesebbé fog válni számunkra.

A legtöbb ember forgolódni szokott az éjszaka folyamán, így ha van néhány plusz párna a közelünkben, az segíthet a kényelmünk megőrzésében akkor is, ha testhelyzetet váltunk.

A háton történő alvás

A háton történő alvás során megmaradnak a gerinc természetes görbületei. Ebben a testhelyzetben történő alvás során használhatunk laposabb párnát, mint amilyet az oldalunkon történő alvás esetében használnánk.  A fejünket elegendő csak minimálisan megemelnünk, így nagyjából olyan szögben fog elhelyezkedni, mint állás közben.

Használjunk nyakpárnát vagy memóriahabos párnát a fej és a nyak megfelelő megtámasztásához. Ha sokat horkolunk vagy alvási apnoéval küzdünk, érdemes kipróbálnunk, hogy az oldalunkon alszunk a hátunk helyett.

Az oldalunkon történő alvás

Az oldalunkon történő alvás a legalkalmasabb arra, hogy a fejünk semleges helyzetben maradjon, melynek során az állunk egy vonalban helyezkedik el a törzsünkkel. Ha ebben a testhelyzetben alszunk, érdemes olyan magas párnát választanunk, ami a nyakat semleges helyzetben képes tartani, de ne legyen annyira magas sem, amelynek a használata mellett a fülünk a vállunkhoz közeledik.

Kerüljük a hason történő alvást

Ha nyakfájdalom ellen küzdünk, akkor érdemes kerülnünk a hason történő alvást. Ebben a testhelyzetben a nyakunk órákon keresztül ki van csavarodva az egyik oldalra. Ez a hibás pozíció túlzott mértékben terheli a nyakat.

Hogy a legjobb aludni nyakfájással?

A gerincnek három természetes görbülete van. Előrefele görbül a nyaki és az alsó háti szakaszon és az ellenkező irányba a felső háti szakaszon. Ha gondoskodunk arról, hogy ágyunkban fekve gerincünk természetes görbületei megmaradjanak, az jelentheti a legnagyobb segítséget a hát- és nyakfájdalom ellen, annak minimalizálásában.

A legtöbb ember általában azt tapasztalja, hogy egy memóriahabos párna segít a nyakfájás kezelésében. Egy 2019-es tanulmány azt találta, hogy egy viszkózus poliuterán hab párna kombinálva kiropraktikai kezeléssel hatékonyabb volt, mint a kiropraktikai kezelés önmagában.

Kipróbálhatjuk tollpárna használatát is, ami felveszi a fejünk formáját, vagy olyan párnáét, ami rendelkezik nyaktámasszal.

Ha háton alszunk:

 • Használjunk alacsony párnát! Egy lapos párna segít megtartani a felső gerincszakaszt annak természetes pozíciójában egy enyhe előrefele irányuló görbülettel.
 • Próbáljuk ki a nyakpárnát! A nyakpárna megtámasztja a nyakat és a fejet, semleges helyzetben tartva őket.
 • Használjunk memóriahabos matracot! Ha a matracunk túl puha, azt tapasztalhatjuk, hogy a testünk belesüpped és a hátunk meggörbül.

Ha az oldalunkon alszunk:

 • Kerüljük a túlságosan magas párnákat! Az az ideális magasságú párna, ami a két fülünket függőlegesen egy vonalban tartja. Ha a párnánk túl magas vagy túl alacsony, akkor a nyakunk oldalra hajlik, és ez idővel fájdalomhoz vezethet.
 • Az állunk maradjon semleges helyzetben. Kerüljünk az állunk behúzását, ha magzat pozícióban alszunk, ettől ugyanis előrehajlik a fejünk.

Próbáljuk ki, hogy párnát helyezünk a térdeink közé. A térdek közé helyezett párna segíthet abban, hogy az alsó gerincszakasz egy vonalban maradjon a törzzsel.

Hogyan aludjunk fájó nyakkal, vállal vagy háttal?

Ne terheljük a fájó vállunkat! Aludjunk inkább a másik oldalunkon vagy a hátunkon. Ha háton alszunk, helyezzünk egy párnát magunk mellé arra az oldalra, amelyik fáj, hogy elkerüljük azt, hogy az éjszaka folyamán átforduljunk arra az oldalunkra. 

Hátfájdalom esetén kerüljük a hason történő alvást, ez a pozíció ugyanis túlságosan megterheli a csigolyákat. A fájdalmat enyhíteni képes pozíciók a következők:

 • Háton történő alvás enyhe támasztékkal.
 • Háton történő alvás térdek alá helyezett párnával.
 • Magzatpozícióban történő alvás.
 • Térdek közé helyezett párnával történő alvás.

Egyéb szempontok, melyeket érdemes alvás közben figyelembe venni nyaki fájdalom esetén

Egy 2015-ös kutatás eredményei azt mutatták, hogy a krónikus nyaki fájdalomtól szenvedők rosszabbul teljesítenek, ha alvásminőségük nem megfelelő. Egy jól átaludt éjszaka a legjobb biztosítéka annak, hogy megszabaduljunk a nyaki fájdalomtól.

Akut fájdalom esetén segítséget jelenthet az ibuprofen. Figyeljünk oda arra, hogy ne vegyük be üres gyomorra, ne lépjük túl a napi 1200 mg-ot és ne szedjük 10 napnál tovább, kivéve orvosi utasításra.

Vannak, akik azt tapasztalják, hogy a meleg borogatás vagy a jegelés enyhíti a fájdalmukat. Akár váltogathatjuk is a kettő, attól függően, hogy épp melyik enyhíti jobban a fájdalmat.

A Cleveland Clinic szerint, a következő nyújtó gyakorlatok is segíthetnek:

 • Húzzuk hátra és szorítsuk le a vállunkat 10-szer!
 • Zárjuk össze a lapockánkat 10-szer!
 • Nyomjuk a fejünk hátsó részét a tenyerünkbe és tartsuk ott 30 mp-ig!
 • Közelítsük a fülünket a vállunkhoz, ismételjük meg mindkét oldalon 10-szer!

A nyakfájdalom az öregedéssel párhuzamosan egyre gyakoribbá válik, a nyaki izmok pedig gyengülnek. Azonban, nem számít, mennyi idősek vagyunk, ha túl sok időt töltünk helytelen testhelyzetben, az fájdalomhoz vezethet. A következőképpen előzhetjük meg a nyakfájdalmat:

 • Üljünk és álljunk helyes testtartással, ameddig csak tudunk!
 • Próbáljuk ki patkó formájú párna használatát repülőgépen vagy más tömegközlekedési eszközön!
 • Tartsunk gyakran szünetet, ha hosszabb ideig kell ülnünk!
 • A számítógépünk képernyője legyen szemmagasságban!
 • Nyújtsunk rendszeresen!
 • A telefonunkat tartsuk magunk előtt, ahelyett, hogy lefele néznénk!
 • Ne cipeljünk nehéz szatyrokat a fülüknél fogva!
 • Kerüljük a hason történő alvást!

Amit mindenképpen jegyezzünk meg!

Az élete során valamikor szinte mindenki megtapasztalja a nyaki fájdalmat. Az oldalunkon vagy a hátunkon történő alvás segíthet csökkenteni a nyakra nehezedő terhelést és fájdalmat, amely a leghatékonyabb pozíció a nyakfájdalom ellen. Kerüljük a hason történő alvást, amennyiben lehetséges! Ez a testhelyzet természetellenes szögbe kényszeríti a nyakat, ami fokozhatja a fájdalmat.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
Search
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/testtartasjavitas.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close