skip to Main Content
Váll Ropogás

Miért kattognak, pattognak, recsegnek és ropognak a vállaim?

A váll ropogás, kattogás, pattogás és következményei

Előfordulhat, hogy a váll mozgatása kattogó hangot vagy pattogó érzést vált ki a kar felső részén lévő ízületben. Ezt a pattogó érzést crepitusnak nevezik. Bizonyos esetekben éles fájdalom vagy melegség kíséri a recsegő, ropogó (váll ropogás), csikorgó vagy pattogó vállat. Ez a fájdalom más mozgászszervi problémából is adódhat, vagy sérülés tünete is lehet. A vállfájdalom, a sérülések és a merevség a harmadik leggyakoribb izom- és ízületi probléma, ami miatt az emberek orvoshoz fordulnak. 

A váll recsegésének okai 

A váll gömbízületi alakzatban helyezkedik el. A felkarcsontod a lapocka, vagyis a lapocka alatt és belsejében helyezkedik el. Ezt négy izom, az úgynevezett rotátorköpeny köti össze. A lapocka belsejében egy porcból álló rész, az úgynevezett labrum egyfajta lágy csészeként működik, amely a kart a helyén tartja. A vállízület úgy kapcsolódik össze, hogy a kar maximális mozgékonyságát lehetővé tegye. Ugyanakkor ez az anatómiai felépítés a vállat sérülékenyebbé is teszi (pl. váll ropogás), a többi ízületnél. 

Íme néhány gyakori oka a pattogó vállnak.

Scapulothoracalis bursitis 

A bursa nevű, folyadékkal teli zsákok védik az ízületeket, és segítik, hogy az ízület és az ízületi tok felszínei összehangoltan mozogjanak. Ha a bursa begyullad, fájdalmas szúrást vagy meleget érezhetünk, és pattogó hangot hallhatunk, amikor megpróbáljuk a karunkat bármilyen irányba mozgatni. Ezt az állapotot pattogó lapocka szindrómának is nevezik. 

A lapocka vagy a bordák töréseinek nem megfelelő gyógyulása 

A válltörés bekövetkezhet többek között autóbaleset, kontakt sportok vagy esés következtében. Bár a sérüléséből eredő fájdalom már rég elmúlt, az időnkénti csikorgó vagy pattogó hang maradandó lehet. Akár egy hajszálvékony törés is, ha nem gyógyul megfelelően, pattogó érzést okozhat. Amikor a csontok törés után összeforrnak, a lapockák vagy a bordák mentén barázdák keletkezhetnek. Ezek a barázdák nagyobb eséllyel ütköznek vagy dörzsölődnek az izmokhoz, és néha hallható hangot produkálnak. 

Labrum szakadások 

A porcból álló, labrumnak nevezett struktúra túlzott igénybevétel, életkor vagy sérülés miatt elszakadhat. A labralis szakadások gyakran igen fájdalmasak. Ezek a szakadások csikorgó vagy pattogó hangot kelthetnek.  Az időnkénti fájdalom, pattogás helyett a labrális szakadás szinte bármilyen tevékenység során állandó fájdalmat és kellemetlen érzést okoz. 

Osteochondroma 

A vállban, a lapockában vagy a bordakosárban lévő jóindulatú kinövés, az úgynevezett osteochondroma okozhat időnkénti váll recsegést karemeléskor. Az ilyen típusú kinövések a leggyakoribb jóindulatú csontkinövések. Olykor az ilyen növedékekkel rendelkező embereknek nincsenek egyéb tüneteik. 

Kavitáció 

Az edzés vagy egyszerűen csak a vállak hirtelen felemelése is képes levegőt felszabadítani az ízületekből, akárcsak mikor az ujjperceket ropogtatjuk. Ilyen esetekben nincs olyan alapbetegség vagy fájdalom, amely a vállrepesztéshez kapcsolódik (váll ropogás). Ez a fajta hang kavitációval, vagyis az ízületeiben lévő légbuborékokkal függ össze. A pontos mechanizmus még nem tisztázott. 

Osteoarthritis 

Ahogy öregszünk, a szivacsos porc, amely megakadályozza, hogy a csontok egymáshoz dörzsölődjenek, elhasználódik. A vállban hallható csattanó vagy recsegő hang azt jelentheti, hogy a csontok egymással érintkeznek. A csikorgó vagy recsegő hang az ízületi gyulladás korai tünete lehet. 

Váll pattogás és fájdalom 

A vállízületben jelentkező recsegés nem mindig okoz fájdalmat. Az inak és a csontok akkor is adhatnak recsegő hangot, ha tökéletesen működnek. Ha azonban az ízületi reccsenést fájdalom kíséri, az minden bizonnyal sérülés vagy más rendellenesség tünete lehet. Ha a fájdalom, egy közelmúltbeli sérülés után jelentkezik, akkor belső izomhúzódás, szakadás vagy törés lehet a háttérben, amelyet kezelni kell. Lehet, hogy a válla tünetmentes, amíg nem mozog bizonyos irányokba. Ha recsegő hang és sugárzó fájdalom jelentkezik karemeléskor, orvosi vizsgálat lehet szükséges. 

Ha a vállsérüléseket nem megfelelő módon kezelik, az inak és izmok bonyolult rendszere, amely összetartja az ízületet, károsodhat. Néha a nem megfelelően gyógyuló vállsérülések a „befagyott váll” állapotot eredményezik, amely korlátozza a mozgástartományt. 

Kezelés 

A visszatérő vállfájdalom gyakori kezelési módjai a következők: 

 • kortikoszteroid injekciók 
 • gyulladáscsökkentő gyógyszerek 
 • fizikoterápia 
 • a csontok csontkovács általi beállítása 
 • masszázsterápia 

Más esetekben a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra lehet szükség. Az orvos attól függően dönt a kezelési tervről, hogy mi okozza a vállproblémát. 

Otthoni kezelési megoldások

Bizonyos esetekben az otthoni gyógymódok is elegendőek a vállfájdalom kezelésére. Ha a váll egyszerűen csak időnként recseg vagy pattog, néha tapasztalható váll ropogás anélkül, hogy nagy kellemetlenséget okozna, akkor érdemes megpróbálni otthon kezelni. Íme néhány házi gyógymód, ha a crepitus fájdalmatlan: 

 • Testtartás: Ha figyelünk a helyes testtartásra számítógépezés vagy vezetés közben, az nagyban megváltoztathatja a vállak érzetét. A jó testtartás egyeseknél véget vethet a krónikus vállfájdalomnak. 
 • Henger: A gyógytornászok által gyakran használt hengerek viszonylag olcsók, és könnyen beszerezhetők otthoni használatra. Ezek a görgők stimulálják a lágy szöveteket a vállában. Ha vállfájdalmadat az egész napos ülés vagy a rossz testtartás okozza, néhány tanulmány szerint ez a fajta manuális terápia segíthet. 
 • Jóga: A kutatások szerint a jóga hatékony módja lehet a vállfájdalom minimalizálásának és fokozatos gyógyításának. A jóga további előnye, hogy gyakorlás közben javítja a testtartást és a légzést is. 
 • Hideg borogatás vagy jegelés: Ha a vállunk megsérült, hideg borogatás vagy jég alkalmazása csökkentheti a gyulladást. Ez enyhítheti a fájdalmat és csökkentheti a duzzanatot. A hideg borogatás segíthet abban is, hogy vállsérülés gyorsabban gyógyulni kezdjen. Több tanulmány bizonyítja, hogy az izom- vagy csontsérülést követő hideg borogatás szinte mindig jobb, mintha egyáltalán nem kezelnénk 

Összefoglalva a váll pattogása, a váll ropogás és a kellemetlen érzés nem ritka, de a konkrét okának megállapítása meglehetősen nehézkes lehet. Ha bőrpírt, duzzanatot vagy melegséget tapasztalunk a vállízület körül, keressünk fel egy orvost a panaszainkkal. 

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
Search
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/testtartasjavitas.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close