skip to Main Content
Porckorongsérv

Mi okozza a porckorongsérvet?

Mi az a porckorongsérv?

A gerincoszlopot az egymáson elhelyezkedő csontok, a csigolyák alkotják. Fentről lefelé a gerincoszlop nyaki szakasza hét, a gerinc háti szakasza 12, az ágyéki szakasz pedig öt csigolyából áll, amelyet alul a keresztcsont és a farkcsont követ. A csontok között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok védik a csontokat, mivel tompítják az ütődések hatását, amely a járás, emelés, forgás és egyéb mindennapi tevékenységek során éri a csontokat.

A porckorong két részből áll: a puha kocsonyás anyagot tartalmazó belső magból és a kemény külső gyűrűből. Sérülés hatására vagy ha meggyengül, a porckorong belső anyaga kitüremkedhet a külső gyűrűn. Ezt nevezzük porckorongsérvnek vagy gerincsérvnek. Ez az állapot fájdalommal és diszkomfort érzéssel jár. Ha a porckorongsérv nyomást gyakorol valamelyik gerincidegre, az ideg által érintett területen zsibbadás és fájdalom is előfordulhat. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra: a sérv műtétjére vagy eltávolítására is szükség lehet.

Mik a porckorongsérv tünetei?

A porckorongsérv a gerinc bármelyik részén kialakulhat, a nyaki szakasztól a hát alsó részéig. Egyik leggyakoribb előfordulási helye az alsó háti szakasz. A gerinc idegek és erek bonyolult hálózata. A porckorongsérv a körülötte lévő idegekre és izmokra nagyobb/túlzott nyomást gyakorolhat.

A porckorongsérv tünetei:

 • fájdalom és zsibbadás, általában a test csak egyik oldalán
 • a karba vagy lábba sugárzó fájdalom
 • éjszaka vagy bizonyos mozdulatok hatására erősödő fájdalom
 • állás vagy ülés után erősödő fájdalom
 • fájdalom rövid séta alatt
 • megmagyarázhatatlan izomgyengeség
 • bizsergő, fájdalmas vagy égő érzés az érintett területen

A fájdalom típusa egyénenként változhat. Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom zsibbadást vagy bizsergést okoz, ami az izmok irányításának képességét is érinti.

Mi okozza a porckorongsérvet?

Porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a külső gyűrű meggyengül vagy elszakad és a belső anyag kitüremkedik. Ez az életkor előrehaladtával is előfordulhat, valamint bizonyos mozdulatok is kiválthatják. A porckorong elmozdulhat a helyéről, ha megfordulunk vagy lehajolunk, hogy felemelünk egy tárgyat. A túl nagy méretű, nehéz tárgyak emelése túlzott terhet jelenthet a hát alsó szakaszára, ami porckorongsérvet okozhat.

A porckorongsérv kialakulásának fokozottan fennáll a veszélye az erős fizikai megterheléssel, súlyok gyakori emelésével járó munkáknál.

A porckorongsérv kockázata túlsúlyos embereknél szintén növekszik, mivel a porckorongoknak a túlsúlyt is tartaniuk kell. A gyenge izmok és az ülő életmód is hozzájárulhat a porckorongsérv kialakulásához.

A kor előrehaladtával nagyobb a porckorongsérv valószínűsége. Oka, hogy az idő múlásával a porckorongok veszítenek a védő funkciót ellátó víztartalmukból, aminek eredményeként könnyebben kimozdulhatnak a helyükről. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

A porckorongsérv diagnózisa

Az orvos először fizikális vizsgálatot végez, hogy megtalálja a fájdalom és diszkomfort érzés forrását. Ez kiterjed az idegfunkciók és izomerősség ellenőrzésére, valamint annak vizsgálatára, hogy jelentkezik-e fájdalom az érintett terület mozgatása és érintése során. Az orvos kikérdezi a páciens kórtörténetét és a tüneteket is; azokat mikor tapasztalta először és milyen tevékenységek hatására erősödik a fájdalom.

A képalkotó vizsgálatok segítségével az orvos betekintést nyerhet a gerinc csontjainak és izmainak állapotába és azonosíthatja a sérült területeket. A képalkotó vizsgálat lehet:
• Röntgen
• komputertomográfia (CT)
• mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI)
• diszkográfia (porckorongfestés)

Az orvos az így megszerzett információkból megállapíthatja, mi okozza a fájdalmat, gyengeséget vagy diszkomfort érzést.

Milyen szövődményeket okozhat a porckorongsérv?

A kezeletlen, súlyos porckorongsérv maradandó idegsérüléshez vezethet. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a porckorongsérv elvágja a hát alsó szakaszában és a lábakban lévő cauda equina idegekhez vezető idegimpulzusokat. Ez pedig okozhatja a bél- és hólyagműködés feletti kontroll elvesztését.

Másik hosszútávú hatás a fartáji és belső combokat érintő érzékvesztés. Ez esetben a porckorongsérv nyomást gyakorol az idegekre, aminek következtében érzékvesztés alakul ki a comb belső és a láb hátsó részében, valamint a végbél környékén.

A porckorongsérv tünetei javulhatnak, de súlyosbodhatnak is. Forduljunk orvoshoz, ha nem tudjuk végrehajtani a korábban végzett tevékenységeinket.

A porckorongsérv kezelése

A porckorongsérv kezelésére rendelkezésre állnak konzervatív módszerek, illetve műtéti beavatkozás. A kezelés jellemzően a tapasztalt diszkomfort érzés szintjétől, valamint a porckorong kitüremkedésének mértékétől függ.

A porckorongsérv által okozott fájdalom sok esetben enyhíthető személyre szabott McKenzie tornával, egyéni gyógytornával. A gyógytornász az egyéni tünetek alapján állítja össze a  gyakorlatokat, amelyek erősítik a hátat, ugyanakkor csökkentik a fájdalmat.

A vény nélkül kapható fájdalomcsökkentők is segíthetnek, valamint, ha nem emelünk nehéz súlyokat és kerüljük a fájdalmat kiváltó testhelyzeteket.

Bár kísértést érezhetünk arra, hogy a fájdalom vagy diszkomfort érzés miatt ne végezzünk semmilyen testmozgást, ez azonban izomgyengeséghez és ízületi merevséghez vezethet. Ezért inkább maradjunk a lehető legaktívabbak, végezzünk nyújtást vagy alacsonyabb szintű fizikai terheléssel járó tevékenységeket, mint a gyaloglás, séta.

Az orvos műtétet javasolhat, ha a tünetek hat hét alatt nem enyhülnek vagy a porckorongsérv az izomfunkciókat érinti. A sebész a teljes porckorong helyett annak sérült vagy kitüremkedő részét távolítja el.

Súlyosabb esetekben sor kerülhet a porckorong cseréjére is, vagy a porckorong eltávolítására és a csigolyák összeforrasztására, ami megerősíti a gerincoszlop stabilitását.

Mik a kilátások a porckorongsérvvel élő emberek számára?

A legtöbb porckorongsérvvel élő beteg jól reagál a konzervatív kezelésre, a McKenzie tornára, egyéni gyógytornára. A fájdalom és diszkomfort érzés hat héten belül fokozatosan csökken.

Megakadályozható a porckorongsérv?

A porckorongsérvet valószínűleg nem lehet megakadályozni, azonban tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsük kialakulásának kockázatát. A követendő lépések:

 • Alkalmazzunk biztonságos emelési technikát. Hajoljunk és emeljünk térdből és ne derékból.
 • Őrizzük meg egészséges testsúlyunkat.
 • Ne üljünk hosszú ideig, rendszeres időközönként álljunk fel és végezzünk nyújtást.
 • Végezzünk gyakorlatokat a hát-, láb- és hasizom erősítésére.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Lenti űrlap kitöltésével.
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)


Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
Search
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/testtartasjavitas.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close