skip to Main Content
Hátfájás

A hátfájás okai és kezelése

A hátfájás okai

hátfájásA hátfájás a leghétköznapibb betegségek közé tartozik, valamilyen formáját már a legtöbben megtapasztalták. Abban az esetben, ha csak alkalomszerűen találkozunk a hátfájás problémájával, még nem sok minden késztet minket arra, hogy az okokat vizsgáljuk. Gyakran visszatérő vagy állandósult hátfájás esetén érdemes mind fizikális, mind lelki síkon kideríteni a kiváltó okokat.

A hátfájás a gerincoszlopot tartó csontok, porcok, szalagok, különböző izmok betegségeiből, a gerincvelőnek a betegségeiből származik elsősorban. Statikai probléma is okozhatja a hátfájást, ami a nem szimmetrikus terhelésből adódhat. A gerinc felületes izomzata, illetve a bőr betegségei is kiválthatnak háti fájdalmat, sőt a mellkasi és hasi szervek kisugárzó megbetegedéseiből is adódhat.

Eredetét tekintve tehát a háti fájdalom lehet lokális eredetű, de kisugárzó fájdalom is okozhatja.

Idősebb korban gyakoriak az ízületi-reumás betegségek, a gerinc kopásos megbetegedései, a meszesedés,  a csontritkulás. Gyakran előfordulnak balesetek, elesések, amelyek zúzódást okozhatnak. A csigolyák meszesedése, merevedése nagy fájdalommal jár.

Sokszor statikai zavar, azaz tartásprobléma áll a háttérben. Ülő foglalkozásúaknál különösen gyakori, de okozhatja túlsúly, sőt a kismamák is veszélyeztetettek, amikor a testsúly eltolódása miatt megváltozik a statikai egyensúly. A fájdalom oka ilyenkor elsősorban az, hogy a statikai egyensúly megváltozásakor akaratlagos kompenzáló izom-összehúzódásokra kerül sor, amelyek fáradtságérzést, kényelmetlenséget, végül pedig fájdalmat keltenek.

A leghétköznapibb rendellenesség, mely nemcsak derékfájást, hanem néha komoly háti fájdalmat is előidéz: a lúdtalp! Ha gyermekünknek fáj a háta, akkor ortopédiai vizsgálat szükséges. A gerinc speciális betegsége a Scheuermann-kór, mely a csigolyatest zárólemezének csontosodási zavara: a csigolyák ék alakúan megkeskenyednek, emiatt a gerincoszlop megfelelő területe merevvé válhat.

A háti gerinc tájon megjelenő panasz esetében a fájdalom kisugározhat a a bordákba, a lapockák környékére, a gyomorba, a tarkó részen okozhat fejfájást, de akár belső szerveink funkciózavarát is előidézheti. Az alsó háttájéki fájdalomérzet kialakulhat többek között az alsó hátizmok túlzott megerőltetése, nehéz tárgyak felemelése,  illetve közvetlen sérülés következtében. Okozhatják még a fájdalmat továbbá egyéb betegségek is (pl. artrózis, vírusos fertőzések, csont- és gerincrendellenességek).

Összegezve a hátfájást leggyakrabban kiváltó okok lehetnek:

 • Rossz testtartás, gyenge hátizommal kombinálva, ami a hátizomzat feszüléséhez és a gerincoszlop nem egyenletes terheléséhez vezet.
 • Pszichés terhelés hatására bekövetkező izomfeszülés (stressz, családi problémák, depresszió).
 • Izomszalag-sérülés
 • Csontritkulás
 • Ízületi kopás
 • Menstruáció
 • Terhesség

A hátfájdalom típusai a fennállás időtartama alapján

Időtartam szempontjából a fájdalmat három kategóriába sorolhatjuk: akut, szubakut és krónikus.

Akutnak nevezzük a viszonylag rövid időtartamú, hasogató vagy szúró fájdalmat, ami akár 6 hétig is elhúzódhat. Szubakutnak a 6–12 hétig, krónikusnak pedig a 3 hónapon túl is tartó fájdalmat tekinthetjük.

A fájdalom intenzitása az akut hátfájásnál enyhébb, míg a krónikusnál magasabb, a fájdalom helye szempontjából pedig a szubakut eseteknél az egyik oldal érintett, a krónikusnál viszont mindkét oldal. A krónikus hátfájás legtöbbször progresszív. Ez azt jelenti, hogy a páciens állapota az idő előrehaladásával rosszabbodik – a hosszú lefolyás miatt akár depressziót, alvászavarokat, pszichés problémákat, hangulatingadozást,  is okozhatnak.

Az akut hátfájdalom leggyakrabban valamilyen, a hátat érintő trauma, esetleg artritisz vagy más hasonló betegség következtében alakulhat ki. A krónikus fájdalom okát általában nehéz pontosan meghatározni, és kezelése szakorvos felügyeletét igényli.

Mikor kell komolyabb betegségre gondolni hátfájás esetén?

Ha fájdalom erős és állandóan fennáll, sőt fekvés közben, nyugalmi állapotban és hajnalban is jelentkezik, sőt, akár fokozódik. Ekkor fertőzést, gyulladásos vagy tumoros betegséget, ill. porckorongsérvet állapíthat meg az orvos. A fájdalmat szervi eltérés, ill. számos különböző betegség okozhatja, így az okok diagnosztizálásához akár több vizsgálatra is szükség lehet.

Mit tehetünk hátfájdalom esetén?

Mindenképp forduljunk szakemberhez! A kikérdezés alapján az orvos valószínűsítheti, hogy mozgásszervi vagy egyéb ok áll a háttérben. Ennek függvénye a további vizsgálatok, kezelési módok szükségessége.

Amennyiben a fájdalom mozgásszervi eredetű, az esetek nagyon nagy százalékában a gyógytorna segíthet a panaszok csökkentésében, legyen a probléma enyhébb vagy akár komolyabb elváltozás, pl. porckorongsérv.

A hátfájás gyógytornász által végzett vizsgálata

A gerinc specialista a megfelelő kezelés kiválasztása előtt ki kell, hogy kérdezze Önt az aktuális tüneteiről és az ön által már kipróbált gyógyszerekről, kezelésekről. Fel fog tenni néhány kérdést, pl.:

 • Mikor kezdődött a hátfájása?
 • Milyen tevékenységeket végzett mostanában?
 • Mikor érezte először a hátfájást?
 • Mit próbált ki eddig a fájdalom enyhítésére?
 • Kisugárzik-e a hátfájás máshova is?
 • Van e valami, amitől csökken illetve, amitől rosszabbodik a fájdalom?

A gyógytornásza mindenekelőtt fizikai vizsgálatot fog végezni. A manuális vizsgálat során megfigyeli a testtartást, a mozgás terjedelmét (hogyan és mennyire tud bizonyos ízületeket mozgatni), az egészségügyi állapotát, mozgáskoordinációját.

Gyógytornásza a fizikai vizsgálatok elvégzése után elképzelhető, hogy elküldi önt gerinc szakrendelésre, ahol elvégezhetik a képalkotó eljárásokat, például gerincröntgen felvételt készítenek a kért információ alapján.

A hátfájás diagnosztizálása nem mindig gyors és egyszerű eljárás. A gyógytornásznak le kell szűkítenie az okokat ahhoz, hogy kiválaszthassa a megfelelő gyógytorna kezelési módot, ill. további vizsgálatok céljából szakorvoshoz küldhesse Önt. Ez a folyamat a páciens részéről olykor türelmet igényel.

Hátfájás kezelésére többek között a következő gyógytorna módszerek alkalmasak

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglalás: https://arthuman.vibrohome.hu/

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
Search
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/testtartasjavitas.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close