skip to Main Content
Gerincferdülés

A gerincferdülés okai, tünetei, kezelése

gerincferdülésA gerincferdülés fogalma

A gerincferdülés a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincoszlop testünk tartóoszlopa, feladata pedig a testtartás biztosítása és a nagyobb kiterjedésű mozgások koordinálása. Csigolyák alkotják, így ad erős és mozgékony vázat a törzsünknek.

A gerincferdülés napjaink egyik leggyakoribb problémája, amely nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is érinti. A „ferdülés” azt jelenti, hogy a gerinc nyaktól induló S alakot ölt. Legtöbb esetben a felső szakaszon jobbra, az alsón pedig balra „kanyarodik” a gerincoszlop. Ilyenkor a jobb váll kicsit magasabban áll, mint a bal.

A scoliosis a kezdetekben nem okoz tünetet. Az évek múlásával azonban gyakran okoz fájdalmat. Vezethet a mozgás beszűküléséhez, bizonyos esetekben pedig negatívan befolyásolhatja különféle szervek (pl. tüdő, szív) működését.

Leggyakoribb az ún. idiopátiás scoliosis, melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. A kiváltó ok az esetek mintegy 80-85 százalékában ismeretlen. Amennyiben a ferdülés oka ismert, az lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. A lányok fokozottan érintettek, esetükben kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. A háttérben ilyenkor feltehetően tartási rendellenesség állhat. Alap esetben akkor fejlődik ki, ha a kamaszkori növekedés során a  izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével. A gyerekek izomerejének növekedése általában nincs arányban a magasságuk növekedésével. Ha pedig az izomzat nem fejlődik megfelelően, akkor a testtartás sem lehet megfelelő. A gerincferdülés egyik oka ebből következően a mozgásszegény életmód.

Ritkább a kongenitális scoliosis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.

Valamennyi típusra jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a progresszió (görbület romlásának folyamata), súlyos deformitás alakul ki, ami odavezet, hogy csökken a tüdő légző felülete, a szív munkája pedig nagymértékben megnehezül.

A gerincferdülés okai

 • az esetek legnagyobb részében az eredet, a kiváltó ok ismeretlen.
 • A kialakulásban lehet szerepe a genetikai háttérnek is, a panaszok a családon belül öröklődhetnek.
 • Állhat a háttérben ideg-izom probléma is.
 • Végtaghossz különbség is eredményezheti.
 • Okozhatja veleszületett elváltozás.

A gerincferdülés tünetei

A tünetek a következők lehetnek:

 • az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el,
 • a fej nem a test tengelyében helyezkedik el,
 • sánta járás,
 • gyors kimerülés fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során, azaz csökken a fizikai terhelhetőség,
 • hátfájdalom.

Felosztása alapján 2 nagy csoportot különböztetünk meg:

 • Funkcionális scoliosis (gerincferdülés), mely soha nem jár torzióval (csavarodással)
 • Strukturális scoliosis (gerincferdülés), mely minden esetben torsióval jár, eredete ismeretlen.

A gerincferdülésre általában jellemző, hogy a csigolyák és porckorongok terhelése egyoldalúvá válik, mely nemcsak csontos deformitásokhoz vezet, hanem az izmok lefutása, hossza, ereje is módosul és mozgás beszűkülésével, fájdalommal járhat.

Gerincferdülés esetén jellemző testtartás

 • a vállak magasságának aszimmetriája,
 • a fej nem a test tengelyében helyezkedik el,
 • a hát, mellkas és deréktáji területeken deformitások,
 • púpok és völgyek alakulnak ki.

Hogyan függ össze a gerincferdülés az életkorral?

 • sajnálatos összefüggés, hogy minél korábbi életkorban jelenik meg a gerincferdülés, annál rosszabb a ferdülés prognózisa,
 • a csontrendszer kamaszkori hirtelen növekedését az izom- és ízületi rendszer megerősödése csak késve tudja követni,
 • a ferdülés kialakulása és romlása leginkább a növekedési időszakra tehető, tehát a hirtelen, látványos növés elősegítheti a scoliosis kialakulását,
 • a megnövekedett teherkarokat a még gyenge izomzatnak, izomrendszernek kellene megtartani,
 • a diagnózis sajnos kisebb-nagyobb késéssel követi az elváltozás kialakulását, rontva ezáltal a kezelési lehetőséget,
 • az első menstruáció megjelenése kapcsán általában szintén fokozódik a gerincferdülés, hiszen a női hormonok hatására az eleve lazább szalagrendszer tovább nyúlik,
 • a terhesség a testsúly növekedés miatt, hátizmok terhelése következtében is gerincferdülést fokozó hatású lehet.

Diagnózis és kezelése

A diagnózis felállítása orvos által történik, aki csupasz felsőtesttel vizsgálja a gyerekeket, testtartásukat. Ha ilyenkor problémát észlel, akkor a látottak alapján azt kell eldönteni, hogy a gyerek csak fejletlen izomzatú-e, vagy pedig már gerincferdülése van. Ha csak az izomzat fejletlen, akkor úgynevezett hanyagtartásról beszélhetünk, amit el kell különíteni a gerincferdüléstől. A strukturális scoliosisnál a röntgenfelvétel készítése alapfontosságú. A felvételnek álló helyzetben kell készülnie és két irányból kell, hogy mutassa az egész gerincet.

Mikor szükséges az operáció?

Fiatal korban

Háti görbület esetén:

• ha az eléri vagy meghaladja az 50 fokot
• 40-50 fok közötti görbület egyértelmű rosszabbodást mutat

Ágyéki görbület esetén:

• ha az eléri vagy meghaladja a 45 fokot,
• 35-45 fok közötti görbület egyértelmű romlást mutat.

Felnőttkori esetben

• A deformitás következtében kialakult erős fájdalom konzervatív kezelés hatására sem enyhül.
• A görbület nagyobb, mint 50 fok és folyamatos rosszabbodása igazolódik.

Hogyan segít a gyógytorna, illetve azok speciális fajtái?

Leggyakrabban a fájdalom a motivációs tényező, ami a pácienseket ráveszi a gyógytornára. A fájdalom és a gerincferdülés mértéke között nem húzhatunk egyenes arányt. Egy nagyfokú gerincferdülés is lehet panaszmentes és egy kis mértékű is okozhat nagyobb fájdalmakat.

A gerincferdülés kezelési módja a ferdülés mértékétől függ.

20 foknál kisebb görbület esetén intenzív, rendszeres, szakember által összeállított gyógytorna végzése szükséges. A gyógytorna ugyanakkor minden esetben nagyon fontos, ami a törzs izmainak erősítéséből és nyújtógyakorlatokból áll. A gerinc izmai megerősödnek, rugalmasabbá válik a gerincoszlop és felszabadul a nem megfelelő terhelés alól.

Röntgenvizsgálattal alátámasztott gyors progresszió, romlás esetén már 15-20 Cobb-foknál, egyébként 20-45 fok közötti görbületek esetén korzett általában nem kerülhető el.

40-45 Cobb-fok feletti görbületnél műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a 3D Scoliosis Terápia, ami 3 dimenzióban korrigálja a deformitást. Az elcsúszott és elfordult blokkokat próbálja a fiziológiás felé visszahozni, és olyan izomzatot kialakítani, hogy a beteg a helyes testtartást meg tudja tartani. A kezelés elsődleges célja hogy megállítsa a görbület romlását, a progressziót, megéreztesse a nem megfelelő tartást, megtanítsa a korrigált helyzet fenntartást.

A Schroth módszer hatékony kiegészítője lehet a Dorn terápia. A Dorn önkorrekciós gyakorlatok napi pár percet vesznek igénybe.

Amennyiben nem szükséges az operáció, a gerincferdülés kezelése gyógytornával (Schroth terápia) és testtartásjavító programmal (K-Program) történik. Sajnos egyéb mozgásformák tartós és jelentős eredménnyel nem kecsegtetnek! A gerincferdülés kezelése egy hosszú, több évig tartó folyamat.  A megfelelő gyógytorna kezelés biztosíthatja azt, hogy a gerincizomzat kellőképpen megerősödjön, a testtartás javuljon.

A kezelések célja

 • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
 • Testtartás javítása
 • A további progresszió megakadályozása
 • Életmódbeli tanácsokkal a mindennapok könnyebbé tétele

Funkcionális gerincferdülésnél hatékony eredmények érhetők el, a gyógyulás akár teljes is lehet. Strukturális gerincferdülésnél a hangsúly azon van, a gerinc mennyire deformálódott. Ha ezt a problémát időben felfedezik, szintén szép eredményeket lehet elérni.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés ( scoliosis ) szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Schroth konzultáció

Schroth terápia

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Jelentkezzen most gerincferdülés kezelésre!


Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
Search
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/testtartasjavitas.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close